گزارش زنبور Bruchophagus abnormis Zerova 1984, (Hym.: Eurytomidae) از ایران
نویسندگان
چکیده مقاله:
جاشیر(L.) Prangus ferulacea گیاهی چندساله و دارای پراکنش وسیع در زاگرس و بهویژه در استان چهارمحال و بختیاری است. این گونه علاوه بر ارزش علوفهای و دارویی، نقش مهمی را به واسطه ریشههای قطور در حفاظت خاک دارد (مقیمی، 1384). آفات مختلفی نظیر ساقهخوارها، برگخوارها و بهویژه بذرخوارها حیات و بقای این گونه را تهدید و مانع از زادآوری گیاه میشوند. در بررسیهایی که بهمنظور جمعآوری و شناسایی آفات بذرخوار گیاهان مرتعی طی سالهای 1388-1387 در این استان انجامشد، نمونههایی از بذرهای جاشیر از مرحله خمیری تا رسیدگی کامل بذرهای جمعآوری، شمارش و بذرهای آلوده به زنبور تعیین و میزان خسارت به صورت درصد محاسبه گردید. جهت خروج حشرات کامل، بذرهای آلوده در درون ظروف شیشهای با درب توری در آزمایشگاه قرار داده شد و حشرات کامل زنبور خارج شده برای شناسایی در الکل 70 درصد نگهداری شد. نتایج بهدستآمده نشانداد زنبور متعلق به خانواده Eurytomidae است. این گونه تحت نام علمی Bruchophagus abnormis Zerova ,1984 شناساییگردید. این گونه قبلاً فقط از کشور قزاقستان از روی بذرهای Trigonella arcuata C. A. Mey گزارش شدهاست (Zerova,1989). سوراخهای خروجی حشرات کامل روی غلاف گیاه میزبان به صورت گرد است. میزان خسارت این زنبور به طور متوسط 13-8 درصد بود. علاوه بر جاشیر، این زنبور از روی بذرهای گیاه مرتعی ترشک بختیاری (Rumex ponticus (E. H. L. Krause جمعآوری و شناساییگردید. نمونه زنبور شناسایی شده در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرکرد نگهداری میشود. این اولین گزارش زنبور برای فون ایران میباشد.
منابع مشابه
طیف میزبانی جدید تعدادی از زنبورهای متعلق به جنس Bruchophagus (Hym.: Eurytomidae) در ایران
گونه های متعددی از زنبورهای جنس Bruchophagus Ashmaed, 1888 (Hym.: Chalcidoidea, Eurytomidae) از بذور گیاهان مرتعی و گیاهان دارویی تغذیه نموده و موجب خسارت و عدم استقرار این گیاهان در مراتع می شوند. در این مطالعه که طی سال های 89 تا 96 در مراتع استان قم انجام شد، بذور گیاهی از تیره های Asteracae، Apiaceae، Campanulaceae، Caryophyllaceae، Ephedraceae، Fabaceae (Leguminosae)، Lamiaceae، Scrop...
متن کاملاولین گزارش زنبور Tetramesa phragmitis (Hymenoptera: Eurytomidae) از ایران
زنبور ساقهخوار نی، Tetramesa phragmitis (Erdös, 1952) برای اولینبار از ایران گزارش میشود. نمونههای این زنبور طی بررسی عوامل مهار زیستی گیاه نی،Phragmites australis (Cav.)(Poaceae) در استان آذربایجان غربی از ارومیه جمعآوری و شناسایی شد. این گونه، در منطقۀ Trans- Palaearctic انتشار دارد.
متن کاملمنابع من
با ذخیره ی این منبع در منابع من، دسترسی به آن را برای استفاده های بعدی آسان تر کنید
ذخیره در منابع من قبلا به منابع من ذحیره شده{@ msg_add @}
عنوان ژورنال
دوره 9 شماره 1
صفحات 78- 79
تاریخ انتشار 2011-05-22
با دنبال کردن یک ژورنال هنگامی که شماره جدید این ژورنال منتشر می شود به شما از طریق ایمیل اطلاع داده می شود.
کلمات کلیدی
میزبانی شده توسط پلتفرم ابری doprax.com
copyright © 2015-2023