زیستگاههای کوچنشینی کهگیلویه در دوران اسلامی (مطالعه موردی محوطه دلی یاسیر)
نویسندگان
چکیده مقاله:
منطقه کهگیلویه به دلیل قرارگیری در بین ارتفاعات کوهستانی زاگرس جنوب غربی و سواحل جنوبی ایران از زیستبوم و اقلیم منحصر به فردی برخوردار است به گونهای که شکلگیری استقرارها و شیوههای معماری ارتباط نزدیکی با زیستبوم و اقلیم منطقه داشته است. یکی از محوطههای تاریخی منطقه کهگیلویه، محوطه دلییاسیر است که بر اساس منابع تاریخی محوطهای از سدههای متأخر اسلامی است که حدود هزار خانه از ترکها در آنجا ساکن و کوچنشین بودهاند. در این پژوهش سعی خواهیم کرد پی ببریم که 1) گاهنگاری محوطه تاریخی دلییاسیر بر اساس شواهد باستانشناختی چگونه است؟ 2) دادههای باستانشناختی محوطه دلییاسیر تا چه حد با زندگی کوچنشینی و منابع تاریخی همخوانی دارند؟ تعیین گاهنگاری نسبی محوطه، بیان جزئیات معماری، مطالعه تأثیر محیطزیست بر معیشت و معماری دلییاسیر و سنجش دادههای باستانشناختی با زندگی کوچنشینی معاصر از مهمترین اهداف این پژوهش است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است و نتایج این پژوهش با بهره بردن از دادههای باستانشناختی، قومنگاری و منابع نوشتاری کهن انجام شده است. مهمترین ویژگیهای معماری این محوطه استفاده از ستونهای سنگی یکپارچه با پایه ستونهای مربع شکل، استفاده از قلوهسنگها و تختهسنگهای بزرگ و کوچک به صورت خشکهچین برای دیوارچینی است. بر اساس مطالعه دادههای باستانشناختی چون معماری، سفالهای سطحی و سنگقبرها و منابع تاریخی، محوطه دلییاسیر یکی از مهمترین محوطههای کوچنشینی در سدههای میانه و متأخر اسلامی است و دادههای باستانشناختی چون سنگ ساب، هاون، آسیاب و سازههای معماری کوچنشینی معاصر، از مهمترین شواهد مرتبط با زندگی کوچنشینی و معیشت در این محوطه تاریخی است.
منابع مشابه
برآورد ضریب رواناب در منطقه کارستی (مطالعه موردی: حوضه دلی بجک سپیدار، استان کهگیلویه و بویراحمد)
بررسی پدیده های رواناب و نفوذ در مناطق کارستی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این فرآیندها در مناطق کارستی با سایر پوشش ها تفاوت دارند. به دلیل تنوع و تغییرات عوامل مؤثر بر نفوذ و رواناب در مناطق کارستی نمی توان رابطه مشخصی را برای این فرآیندها تعیین کرد. در این تحقیق بررسی و برآورد میزان ضریب رواناب و نفوذ در منطقه کارستی دلی بجک سپیدار واقع در استان کهگیلویه و بویراحمد در دو مقیاس حوضه و پلات ...
متن کاملمطالعه زیرساخت های طبیعی و فرهنگی در شکل گیری شهر گرگان(جرجان) در دوران اسلامی با مطالعه موردی: کاوش در محوطه اسلامی شهر گرگان(جرجان)(خلاصه پایان نامه)
این مقاله فاقد چکیده میباشد.
متن کاملمطالعه زیرساخت های طبیعی و فرهنگی در شکل گیری شهر گرگان(جرجان) در دوران اسلامی با مطالعه موردی: کاوش در محوطه اسلامی شهر گرگان(جرجان)(خلاصه پایان نامه)
این مقاله فاقد چکیده میباشد.
متن کاملجایگاه زن در دوران پیش از تاریخ:مطالعه ی موردی پیکرک های محوطه ی حاجیلار
در این جستار کوشیده ایم تا پیکرک های محوطه ی حاجیلار را در آناتولی مرکزی مورد بررسی و پژوهش قرار دهیم. زمینه ی بنیادین این جستار پیکرک های مؤنث به دست آمده از طبقه ی VI حاجیلار است که فرهنگ دوره ی نوسنگی جدید را دربر می گیرد. افزون بر آن، پاره ای از دیدگاه ها و فرضیات مطرح شده در زمینه ی کارکرد و چیستی پیکرک ها نیز در این جستار گردآوری و واکاوی شده است. در راستای شناخت هرچه بیشتر پیکرک های حاجی...
متن کاملبررسی راه های برون منطقه ای کهگیلویه و بویر احمد در دوران اسلامی
این مقاله فاقد چکیده میباشد.
متن کاملبررسی راه های برون منطقه ای کهگیلویه و بویر احمد در دوران اسلامی
این مقاله فاقد چکیده میباشد.
متن کاملمنابع من
با ذخیره ی این منبع در منابع من، دسترسی به آن را برای استفاده های بعدی آسان تر کنید
ذخیره در منابع من قبلا به منابع من ذحیره شده{@ msg_add @}
عنوان ژورنال
دوره 6 شماره 2
صفحات 157- 177
تاریخ انتشار 2016-09-22
با دنبال کردن یک ژورنال هنگامی که شماره جدید این ژورنال منتشر می شود به شما از طریق ایمیل اطلاع داده می شود.
میزبانی شده توسط پلتفرم ابری doprax.com
copyright © 2015-2023